Åtgärderna som kan fasa ut fossil energi i EU till 2050 

"Energiomställningen går inte att stoppa", säger analytikern bakom Statkrafts senaste energirapport, Green Transition Scenarios 2024. Följ med oss på resan mot ett säkert, motståndskraftigt och klimatvänligt europeiskt energisystem. 

Omställningen från fossila till förnybara energikällor kan inte stoppas, men den kan försenas. Det är kärnan i årets upplaga av Green Transition Scenarios. Rapporten ger en inblick i de åtgärder som krävs för att ställa om både det globala energisystemet och Europa fram till 2050.  

 

Författare till Green Transition Scenarios 2024, Mari Viddal och Torjus Bolkesjø

EU i fokus

Den nionde upplagan av rapporten har ett särskilt fokus på EU:s energiframtid.  

– Kostnadskonkurrenskraften fortsätter att driva omställningen från fossil till förnybar energi, säger Torjus Bolkesjø, chef för Global Energy Drivers på Statkraft.

"Vår rapport förutspår en fortsatt acceleration av utvecklingen av förnybar energi i alla scenarier."

"I scenariot med en accelererad omställning (som i vår rapport kallas Green Transition-scenariot) växer till exempel elproduktionen från enbart sol och vind med åtta respektive fem gånger", tillägger han. 

 

Energiåtgärder på EU-nivå

EU är en global föregångare när det gäller klimatåtgärder. Hittills har regionens utsläpp av växthusgaser minskat med en tredjedel jämfört med 1990 års nivåer (2022), samtidigt som ekonomin har vuxit med cirka två tredjedelar under samma period. Det finns dock fortfarande en lång att-göra-lista för att nå regionens mål för 2050.  

 

Stamåsen vindkraftspark i Sverige

"Energiomställningen i Europa kommer inte att avstanna, men takten kan variera", förklarar Mari Gross Viddal, analytiker och huvudförfattare till rapporten. "Vår analys visar att skillnaden i hastighet kopplas till vissa specifika åtgärder." 

4 åtgärder som kan skynda på omställningen.
Den fullständiga listan finns i rapportens EU-avsnitt.

1. Påskyndad utbyggnad av förnybar el 

Förnybara energikällor är redan de billigaste energikällorna, och kostnaderna förväntas sjunka ytterligare. Vårt Green Transition-scenario förutspår att sol- och vindkraftsproduktionen kommer att öka 8 respektive 5 gånger fram till 2050. 

2. Energieffektivisering och beteendeförändring 

Ökad energieffektivisering och samhällsvisa beteendeförändringar kan leda till betydande positiva förändringar: lägre energiräkningar för konsumenter, mindre luftföroreningar, minskat tryck på naturen och minskade utsläpp. I vårt Green Transition-scenario minskar efterfrågan på energi i EU med 36 procent

3. Förutsättnignar för snabbare elektrifiering 

Vår analys visar att sektorer som transport, byggnader och industri kommer att genomgå en betydande omställning från fossila bränslen till elektricitet fram till 2050. Om man jämför rapportens Green Transition-scenario med det fördröjda scenariot skulle omställningen av dessa sektorer kunna stå för 55 procent av ytterligare utsläppsminskningar fram till 2050. Detta kräver en politik som prioriterar elektrifiering, vilket till exempel gör det möjligt att öka användningen av elektriska uppvärmningssystem. 

4. Snabb och parallell utbyggnad av gröna, flexibla energilösningar

Att bygga flexibilitetslösningar parallellt med utbyggnaden av intermittenta resurser som vind och sol är en hanterbar utmaning. Vår analys tar Tyskland som exempel. Där krävs en fördubbling av flexibilitetskapaciteten fram till 2050 – här är batterier och sammankoppling av elnät är största bidragande faktorerna till en framgångsrik omställning.  

Som rapporten förutspår är det ofrånkomligt att fossila bränslen fortsätter att minska under kommande decennier. Det är också ofrånkomligt att förnybar teknik kommer att ersätta dem. Detta innebär en win-win-win-övergång för Europa, förklarar Bolkesjø.

"Att utveckla ett energisystem som domineras av förnybar energi är den snabbaste och billigaste vägen till ett motståndskraftigt, kostnadseffektivt och klimatvänligt europeiskt energisystem."  
 
Det är goda nyheter för Europa.  

Klicka här för att läsa den fullständiga rapporten med flera scenarier och prognoser för det europeiska energisystemet fram till 2050.