"Vi vill bli bäst i världen på det vi gör!


– Jag tycker att det är spännande att gå upp varje dag för att analysera om gårdagens väderprognos stämde eller inte, säger Vidar Fossøy, sektionschef på Statkrafts regionkontor i Gaupne, Norge. Hans intresse för väder, natur och hållbarhet är något utöver det vanliga.

Det första ingenjören Vidar Fossøy (47) gör när han vaknar på morgonen är att titta ut genom sitt sovrumsfönster för att se om väderprognosen från dagen innan stämmer.

Han blickar ut och upp mot det 218 meter höga vattenfallet Feigefossen. Är det så brusande och vilt som det förutspåddes att bli? Flyter det i strida strömmar? Eller sipprar det knappt?

"Varje morgon är det lika spännande att kolla vädret", ler Vidar. Han bor strax utanför den lilla byn Gaupne i Luster kommunm, Vestland fylke. De nästan 1300 "luckorna" är omgivna av raka berg, mäktiga vattenfall och blågröna fjordar, vart de än vänder sig. Det vardag för dem att hantera vad naturen kan erbjuda i form av glädjeämnen och utmaningar. 

Vidar Fossøy
Vidar Fossøy är team- och sektionschef på Statkrafts regionkontor i Gaupne i Luster. Därifrån inspekteras alla Statkrafts vatten- och vindkraftverk i mellersta Norge. (Foto: Kök)

Förnybar energi

Efter genomförd morgonrutin är Vidar Fossøy några minuter senare på jobbet. Efter dagens första kopp med kaffe så tittar han ut på en av Norges största naturpärlor, glaciären Jostedalsbreen.

Han lägger märke till de förändringar som sker i naturen, glaciärerna som krymper gradvis från sommar till höst, från år till år.

"Jag är mycket angelägen om förnybar energi, att vi skapar energi från förnybara resurser, och värnar framtiden för de generationer som kommer efter oss. Det är ett privilegium att få arbeta på Statkraft som är så aktiva med att sätta klimatfrågan på agendan nationellt och internationellt. Det gör mig motiverad.

Vidar Fossøy på PC
Plats: Gaupne, Luster
Foto: Kök

Att det är vädret som präglar det dagliga arbetet passar honom perfekt. Han är ovanligt intresserad av vädret. En av Vidars viktigaste uppgifter är att omvandla vind och vatten, genom turbinerna i vind- och vattenkraftverk, till energi. Energi som sedan kommer till dig och mig.

– Vårt mål är att skapa så mycket förnybar energi som möjligt med de resurser och anläggningar vi har. Där har vi ett socialt ansvar. Vi kan inte bara ta hand om kraften, vi måste också effektivisera den. Ju mer vi får ut av befintliga resurser, desto mindre behov finns det av att bygga fler kraftverk, säger sektionschefen.

Han är stolt över sin arbetsplats som är Europas största leverantör av förnybar energi.

– Vi har ett stort och bra arbetslag med experter, där alla drar åt samma håll mot hållbar energi och teknik, och inte minst mot en bättre framtid.

– På min avdelning pratar vi om att någon måste vara bäst i världen på det vi gör, och det kan lika gärna vara vi. Ja, varför inte?

VerdensBeste_team_600x340.jpg

Samarbete

På regionkontoret i Gaupne finns 45 anställda. Det händer att de arbetar väldigt lokalt – till exempel genom att hjälpa en lantbrukare som ska korsa ett vattendrag, förhindra att häckande fåglar får sina bon bortspolade, eller att göra anpassningar för att vildlaxen ska få bättre levnadsförhållanden i älvarna.

– Jag trivs verkligen med att vara så nära vår omgivning, och se samspelet mellan människa och natur. Det händer något hela tiden i ett vattendrag!

– Jobbet handlar också om att hålla befolkningen säker. När något oväntat händer har vi ett nära samarbete med räddningstjänst och myndigheter. Jobbet är väldigt operativt, och det gillar jag.

Vidar Fossøy
Plats: Gaupne, Luster
Foto: Kök

– Jag trivs verkligen med att vara så nära vår omgivning och samspelet mellan människa och natur. Det händer något hela tiden i ett vattendrag!

Barnbarnen är framtiden

På fritiden är det familj, barnbarn och "farbrorsbarn" som gäller. Med dem laddar han batterierna, gärna i bergen, i fjorden eller runt middagsbordet.

– Jag tänker mycket på mina barnbarn, på naturen, och på framtiden. Kanske är det mina föräldrar och mor- och farföräldrar som har inspirerat mig att ta hand om naturen och använda resurser på ett hållbart sätt, säger Vidar Fossøy.

Mor- och farföräldrarna på båda sidor hade gårdar i Jostedalen.

– På den tiden gjorde de allt för hand, och under sitt liv reste de knappt och konsumerade väldigt lite. Men de njöt av livet, mitt i, och i harmoni med, naturen. På så sätt har vi förändrats enormt på bara två generationer, inklusive mig själv, säger Vidar.

Han suckar.

– Glaciärerna krymper sommar för sommar, det ser vi när vi vandrar i bergen. Jag ser fler stormar. Min viktigaste drivkraft i jobbet är naturen, hållbarhet och mina barnbarn. De är framtiden!