Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Sveriges spetsigaste prisjägare

05 feb., 2025

De är portföljförvaltare. Men det är inte inflationssiffror, arbetsmarknadsstatistik och årsredovisningar de analyserar, utan väderprognoser, energipolitik och kanske valresultat i Japan. Säg hej till vår elhandelsavdelning, en smal och fristående del av Statkraft.

Mellan sex och sju terawattimmar. Så mycket el hanterar Erik Bergström och hans kollegor till sina elkunder under ett år. Omräknat i pengar är det mer än tio miljarder kronor. Ett öre upp eller ner betyder totalt 70 miljoner kronor på slutnotan. Inte konstigt att de sitter med näsorna i ett helt gäng skärmar och analyserar data.

Som en finansiell rådgivare – i el
–  Vi är rådgivare i el och våra kunder primärt tunga industribolag. Deras verksamhet är starkt beroende av el och vårt uppdrag är att stötta dem med bra lösningar, säger Erik Bergström som är teamledare för den lilla gruppen på fyra personer inom extern risk management.

Just risk är en viktig komponent i hanteringen. En bra lösning handlar inte bara om lägsta möjliga pris, utan även om förutsägbarhet. 

–   Sverige är mycket väderkänsligt. Vi ligger nära polcirkeln och temperaturerna kan svänga väldigt fort. Vi har också mycket vattenkraft och vattenflödena varierar utifrån nederbörd, smältvatten och annat. Allt har en direkt effekt på spotpriserna på el, berättar Erik.

Dagens viktigaste fråga: Vad blir det för väder?
En typisk dag för Erik börjar med att kolla väderprognosen. Har den förändrats under senaste dygnet? Och i omvärlden, hur ligger priserna på olja, vad händer i Asien, något nytt från kriget i Ukraina? 

–  Det är många faktorer vi behöver ta med i beräkningarna för att kunna ta rätt positioner och fatta rätt beslut inför dagens elhandel. Våra analyser skickar vi varje morgon ut i ett nyhetsbrev till våra kunder, säger Erik.

Nationell verksamhet med global touch
Även om avdelningen primärt jobbar i Sverige, är arbetet i hög grad internationellt. Statkraft har kontor i Düsseldorf, London och Nordamerika och här finns mycket kunskap att utbyta.

–  Det är en av fördelarna med att arbeta i ett stort bolag. Vi har kunskap om vind i Tyskland, om sol i Spanien och vatten i Sverige. Vi använder varandras kunskap för att kunna sätta ihop bra lösningar för respektive part, säger Erik.

PPA – ett krångligt begrepp för något elementärt
Statkraft har så kallade PPA-avtal, Power Purchase Agreement, med några av Sveriges största industrijättar, exempelvis LKAB och Astra Zeneca. Vad är egentligen ett PPA?

–  Det är ett långsiktigt avtal om elinköp mellan en elproducent och en elköpare, Syftet är att ge en långsiktig prisstabilitet och avtalet är nyckel i finansieringen av ny kraftproduktion. De PPA:er som tecknas i Europa idag förknippas med förnybar el, främst sol- och vindkraft, berättar Erik och förtydligar att deras avdelning är helt frikopplad från Statkrafts elproduktion.

Elhandeln på Statkraft är en fristående organisation, och Erik Bergström är tydlig med att de arbetar oberoende av elproduktionen som företaget kanske är mest känd för. 

–  En rådgivare ska bara ha kundens bästa framför ögonen, avslutar Erik.